Een bodywarmer met ‘donspanelen’ of een zwembroek uit oceaanafval: beste vrienden verkopen kleding met lage milieu-impact

Een bodywarmer met ‘donspanelen’ of een zwembroek uit oceaanafval: beste vrienden verkopen kleding met lage milieu-impact

GENT - 

Elke weekend van december en januari ben je welkom in de pop-up van Amaury Vanderlinden en zijn beste vriend Lucas Van De Woestyne in Oudburg. Vanderlinden stelt zijn jassen en bodywarmers voor, gemaakt van petflessen. Van De Woestyne zorgt voor boxer shorts, jeans en meer.

“We zijn al jaren beste vrienden, maar we bewandelen ook een gelijkaardig traject op professioneel vlak”, vertellen Amaury Vanderlinden en Lucas Van De Woestyne. “Daarom besloten we om samen een pop-up te organiseren.”

Twee maanden lang, in december en januari, kan je in Oudburg elk weekend terecht om een volledig nieuwe garderobe samen te stellen. De jassen en bodywarmers zijn van Bernamo, het merk van Vanderlinden. Alles wordt in Europa gemaakt, in dezelfde regio als waar de materialen vandaan komen, waardoor hun milieu-impact wordt verminderd.

Opvallend: de jassen en bodywarmers zijn van organisch katoen en gerecycleerde petflessen, en worden gevuld met ‘donspanelen’. “Bij andere donsjassen worden de veren er los in gespoten”, vertelt Vanderlinden. “Wij werken met een nieuwe technologie waarbij de fijnste donsveren – ook gerecycleerd – worden samengeperst tot één paneel. Dat steken we dan in onze jassen wat voor een egale isolatie zorgt. De veren zakken niet naar onder of klitten niet samen, waardoor de koude er niet door komt.”

De zwembroeken van Bernamo worden gemaakt uit oceaanafval, opgehaald door een Ocean Clean Up project in Portugal. “We zijn volop bezig met nieuwe stuks te ontwerpen, om elke seizoen te overtreffen, zoals een trendy trenchcoat. We zijn ook de vrouwen niet vergeten. De bodywarmers zijn al unisex, maar we lanceren binnenkort nog eens een vrouwenjas.”

De T-shirts, sweaters, boxer shorts, kousen en jeansbroeken zijn van Woost, het merk dat Van De Woestyne vorig jaar lanceerde. “Ik focus op tijdloze stuks met een speciale toets”, zegt hij. “Dat gaat van technische garens met antibacteriële eigenschappen tot wollen garens die een heel verfijnd gevoel geven. Alle stukken worden op een ethische manier gemaakt in Portugal.”

Retour au blog